Kommunikation för hälsa och läkemedel

Vår specialkompetens

FWD är en reklambyrå med specialistkompetens inom kommunikation och marknadsföring av läkemedel samt hälsorelaterade tjänster och produkter i Norden. I över 20 år har vi haft förmånen att jobba inom Life Science, en av Sveriges mest expansiva branscher.

Våra tjänster inom life science

 • Produkt- och varumärkesstrategi
 • PR-aktiviteter, press releaser och mediabearbetning
 • Produktlanseringar i Sverige och Norden
 • Webbplatser som följer LIF:s regelverk för HCP och allmänhet
 • Mobil- och webbappar som patientstöd eller testverktyg
 • Reklamfilmer, patientberättelser, informationsfilm, medicininstruktioner och animerade användarinstruktioner
 • Namngivning av nya läkemedelsprodukter, koncept och kommunikativa plattformar
 • Varumärkesutveckling, identiteter, logotyper och grafiska profiler
 • Digitala strategier, kampanjer och bannerannonsering
 • Sociala medier, contentproduktion och bevakning
 • Adaptioner, översättningar och lokalisering av befintligt material
 • Förpackningsdesign och utveckling av läkemedelsförpackningar
 • Produktfotografering eller 3d-visualisering av kommande produkter
 • Bokningsbrev, inbjudningar, mailingar, trycksaker, annonser
 • Produktmonografier, visual aids, detail aids, leave behinds, patientinformationer
 • Design och produktion av fysiska eller digitala möten, montrar och skyltsystem.

I vårt nätverk har vi läkare, medicinska rådgivare, pr-experter med specialistkompentens inom life science samt översättare med erfarenhet av medicinska texter.

En spännande och utmanande bransch

Arenan för läkemedelskommunikation förändras hela tiden. Myndigheter och institutioner bildas och byts ut. Lagar och regelverk uppdateras ständigt och försäljningen av läkemedel sker både på en marknad med konkurrensutsatt detaljhandel och via landstingens avtal för offentlig upphandling.

Som producent eller återförsäljare av läkemedel finns det många möjligheter och fallgropar att ta hänsyn till.

Läs även: Får vi göra reklam för läkemedel?

Med förändringarna har även klimatet för läkemedelsföretagen förändrats. Pågående uppköp och fusioner har länge varit normalläge för många företag inom industrin. Inträdet av generika och biosimilarer har också påverkat marknaden, patienter uppfattning och politiken kring vård och omsorg.

Läkemedelsbranschen är en komplicerad industri att verka inom, men på många sätt även givande. Att få ta del av – och vara en del av – innovation, forskning och utveckling av produkter som gör livet bättre, längre och tryggare för så många människor är ett privilegium.

Målgruppsanpassad kommunikation

Vi får förtroendet att kommunicera med myndigheter, intresseorganisationer, läkare och patienter med känsliga diagnoser som HIV, multipel skleros, impotens, parkinsons och cancer. Det krävs erfarenhet och handlag för att göra detta på ett lämpligt sätt, såväl kommunikativt som etiskt och regulatoriskt.

Erfarenhet som underlättar

Vår kunskap har under åren gett oss möjlighet att arbeta med hundratals produkter inom terapiområden som gynekologi, neurologi, kardiologi, dermatologi, onkologi, gastroenterologi, reumatologi och infektion. Alla ämnen har sina speciella förutsättningar och vi tar gärna utmaningen att snabbt kunna växla mellan många olika kontaktpersoner, behandlingsområden, produkter och målgrupper.

Vi har stor erfarenhet av både receptbelagda läkemedel/rx, receptfritt/otc och medicinska produkter, medical device och hjälpmedel.

Vår erfarenhet gör att vi snabbt kan sätta oss in i den aktuella utmaningen och komma framåt i det kommunikativa arbetet och fokusera på uppgiften utan att fastna i regelverket.

IMA-certifierade medarbetare

Hos FWD finns flera projektledare med IMA-kompetens (Diplomerad Information- och marknadsansvarig inom läkemedelsföretag). Utbildningen har fokus på LIF:s regelsystem och etiska riktlinjer för marknadsföring av läkemedel. Det ger en trygghet för uppdragsgivaren och förenklar ofta arbetet då vi har en gemensam kunskapsplattform.

Uppdragsgivare

Vi samarbetar gärna tätt med företagsledning, sälj- och marknadsavdelning och produktchefer i Sverige såväl som Danmark, Norge, Finland.

Vi anpassar oss efter behov och agerar såväl huvudbyrå i Norden som nationell partner mot global byrå.

Vi har även uppdragsgivare i andra organisationer inom vård- och hälsosektorn.

Här kan du se våra kunder.

Vad kan vi göra för dig?

Kontakta oss gärna så berättar vi mer om våra tjänster kring läkemedelskommunikation.